Historia

Kavioitten kopsetta vuodesta 1994

 

Ratsastusseura Kuhmoisten Kopse perustettiin kevättalvella 1994. Maija Haakin toimesta kutsuttiin paikallislehdessä kaikki asiasta kiinnostuneet koolle perustavaan kokoukseen nuorisotalolle 26.2.1994. Maija Haaki toimi myös seuran puheenjohtajana ensimmäisen vuoden ajan. Uudelle seuralle tarvittiin nimi ja aiheesta julistettiin kilpailu. Ehdotuksia tuli monenlaisia, mutta niiden joukosta voittajaksi valittiin KOPSE. Seura rekisteröitiin yhdistysrekisteriin ja sille haettiin Suomen Ratsastajainliiton jäsenyyttä. Nimen jälkeen seuralle oli saatava oma logo, jolloin Piia Pohjola laati neljä erilaista ehdotusta. Näistä johtokunta valitsi mieleisimmän, joka on ahkerassa käytössä erilaisissa Kopseen tuotteissa t-paidoista heijastimiin.

Markku Kesämaa toimi seuran puheenjohtajana vuodesta 1995 aina vuoteen 2006 saakka. Seuraavana vuonna puheenjohtajana aloitti Piritta Nieminen. Johtokunnassa on lisäksi kahdeksan jäsentä, joista alkuvuosina kaksi oli junioreita ja loput senioreita. Nyttemmin kaikki jäsenet ovat seniori-ikäisiä, mutta eivät silti seniori-mielisiä. Perustamisen jälkeen seuran jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti vajaasta 50 hengestä nykyiseen 80-90 henkilöön. Kuhmoislaisten lisäksi Kopseessa on runsaasti jäseniä muilta paikkakunnilta aina Helsinkiä myöden.

Jo ensimmäisenä toimintavuotenaan seura järjesti monenlaista ohjelmaa jäsenilleen. Jo perinteeksi muodostuneet 5-ottelut on oteltu vuodesta -94 lähtien, samoin alusta pitäen järjestettiin teemailtoja heppafrendien muodossa. Lisäksi seurakilpailut, ohjelmalliset pikkujoulut ja jouluratsastus ovat kuuluneet ohjelmaan alkuvuosista lähtien. Talviset hevoslystit aloitettiin 1995 ja vuosien varrella tapahtumasta on kehittynyt Kopseen näyteikkuna hevosnäytelmineen, rekiajeluineen ja talutusratsastuksineen. Vuodesta 1996 kesävaellus on järjestetty innokkaille maastoratsastajille ja muita retkiä on järjestetty niin koti- kuin ulkomaillekin.

 

Kopse matkoilla

Kopselaiset ovat vuosien varrella tutustuneet moniin eri paikkoihin ja tapahtumiin. Helsinki International Horse Show:hun Kopse matkasi lokakuussa 1994, jonka jälkeen Helsinkiin matkattiin seuran puolesta vielä kolmena seuraavana vuonna sekä vuonna 1999. Vuonna 1998 sen sijaan käytiin katsomassa Wienin espanjalaisen ratsastuskoulun näytöstä Helsingissä. Ypäjälläkin on käyty useamman kerran: heti seuran kahtena ensimmäisenä vuonna ja vielä avoimien ovien päivänä 2002.

Seura tehnyt matkan myös ravihevosten maailmaan, Jämsän raveihin tutustuttiin vuonna 1999. Samana vuonna vierailtiin myös Joutsan islanninhevostallilla. Maalis-huhtikuussa 2001 Kopse kävi tutustumassa Suomenlahden takana Viron hevoskulttuuriin; paripäiväisellä retkellä kerittiin käymään ainakin kahdella eri tallilla ja tavattiin Rein Pill omassa elementissään. Syysretki järjestettiinkin sitten ihan vaan lähiseudulle, käytiin kokeilemassa Evon hepoja ja ihmettelemässä Päijänne-instituutissa Asikkalassa. Vuonna 2002 syysretki tehtiin Hauholle FWB-tallille ja samalla kertaa käytiin myös Iso-Äiniön ponitallilla. Vuoden 2003 retki suuntautui oriasemalle Länkipohjaan ja 2004 käytiin tutustumassa toimintansa vuosien hiljaiselon jälkeen uudelleen aloittaneen Aramara-tallin tiloihin Jämsässä; Kopseen ratsukoita osallistui siellä järjestettyihin estekilpailuihin ja kannusjoukot katsomossa olivat valtaisat.

Huhtikuussa 2006 kopselaiset vierailivat uudemman kerran Virossa, nyt Saarenmaalla. Matkalla tutustuttiin suureen 200-päiseen lypsykarjanavettaan, Tihusen tilan eestinhevosiin maastoratsastuksen merkeissä, Kuressaareen sekä ratsastuskeskukseen Tallinnan lähellä. Elokuussa samana vuonna tutustuttiin Passion – hevostapahtumaan tapahtumaan Tampereen Niihamassa; seuraavana vuonna kopselaiset kävivät vastaavassa tapahtumassa Tampereen Teivossa. Helmikuussa 2008 seuran retki suuntautui Helsinkiin katsomaan huikean hienoa Apassionata – hevosgaalaa. Bussin paikat riittivät juuri ja juuri innokkaiden sännätessä matkaan.

 

Kopse kiepsahtaa – ja muita tapahtumia

Kopse on ottanut ahkerasti osaa myös Kuhmoisten Kiepsaukseen olemalla mukana kulkueissa ja järjestämällä talutusratsastusta halukkaille. Vuonna 1998 Kopse huolehti kesäkuhmoislaisen kyydityksestä juhlapaikalle, seuraavana vuonna viihdytettiin kiepsausyleisöä Peikkokatrillilla ja 2001 katrillin esitti neljä kouluratsukkoa. Vuotta myöhemmin Kiepsauksessa esitettiin toiveuusintana hevoslystien näytelmä " Satumetsän poni" ja 2008 ”Poni etsii isäänsä”. Kesällä 2003 nähtiin Kuhmolan viheriöllä hippityttösten yhteenotto hiphop-raggarien kanssa, ratsain tietysti; ponit olivat osissaan ilmiselviä luonnenäyttelijöitä.

Avoimien ovien päiviä on vietetty niin Soile Takasen pitämällä Humma-Tuvalla 1994 kuin Lahtisen perheen Kirjonurmen tallillakin, missä on saatu nauttia myös maneesin avajaisista 2005. Kymmenvuotisjuhliaan seura vietti 2004 Kalholanniemessä. Suomenhevosen 100-vuotisjuhlaa vietettiin Kirjonurmella toukokuussa 2007 ja paikalle oli saapunut todella runsaslukuinen yleisö seuraamaan suomenhevosaiheisia esityksiä. Mukana olivat niin varsat, hakkapeliitat, näyttelyhevoset, sotahevoset kuin nykyajan harraste- ja kilpahevoset ikäluokkansa parhaasta ravihevosesta, Fransista lähtien. Näytöksen eteen tehty työ sai palkintonsa.

Keväällä 2008 kopselaiset pääsivät tutustumaan uuteen jumppamuotoon Horsebiciin, jossa hevosena toimivat ihmiset. Vetäjänä toimi Horsebicin kehittäjä Meri Satama. Talvisin seura on järjestänyt vauhdikkaita rekiretkiä, jos vain säät ovat sallineet. Joskus on retkeläisiä pudonnut kyydistäkin pehmeään lumeen – ja hauskaa on ollut!

Kopselaiset ovat ahkeroineet talkootyönä useampaan otteeseen niin rataesteitä kuin maastoreittejäkin. Rataesteitä rakennettiin ja puomeja maalattiin viimeksi heinäkuussa 2009. Kopseen maastoreitti raivattiin 1999 Kirjonurmen tallin läheisyyteen. Sekä esteet että metsäpolut ovatkin olleet vuosien varrella kovassa käytössä. Heppakerhoa on vedetty useaan otteeseen eri-ikäisille lapsille ja nuorille, osanottajia on ollut välillä toista kymmentä.

 

Kopselaiset kilpasilla ja valmennuksissa

Kopselaiset ovat kilpailleet ahkeraan seuratasolla niin koulu- kuin esteratsastuksessakin ja varsinaisia seuranmestaruuksia alettiin ratkoa muiden kisojen lomassa. Alussa estekorkeudet olivat 70-80 cm, mutta välillä seniorit ovat hypänneet 100 cm:n tasolla. Koulumestaruuksia on ratkottu alussa Helppo C-tasolla ja nykyisin juniorit kilpailevat Helppo B- ja seniorit Helppo A-tasolla.

Kopseen ratsukot ovat kisanneet ahkerasti myös Kuhmoisten ulkopuolella alue- ja kansallisella tasolla. Vuonna 1999 Miia Lahtinen ja Kiripoika veivät kouluratsastuksen Keski-Suomen aluemestaruuden. 2001 Meija ja S.O. Pirpaliina sijoittuivat toiseksi Kausalan kansallisissa estekisoissa. Vuoden 2002 suomenhevosten aluekoulumestaruuden voittivat Miia Lahtinen ja Kiripoika, Tuija Jokinen Kiripojalla vei puolestaan avoimen aluekoulumestaruuden voiton sekä 2002 ja 2003. Vuonna 2006 Rummukaiseksi muuttunut Tuija ratsasti Kiripojan suomenhevosten koulumestaruudessa hopealle Ypäjällä ja hän uusi temppunsa vuonna 2008 omalla Tuuramies-oriillaan. Tarkkaa ja kaunista ratsastusta!

Korkeatasoista kouluratsastusvalmennusta on kopselaisille tarjottu vuodesta 1998 lähtien ensin Tuija Jokisen toimesta. Sittemmin valmentajina ovat käyneet kouluratsastuksessa Petra Andrejeff ja estepuolella Ville Kulkas. Seppo Laine on pitänyt molempia kysynnän mukaan ja innokkuutta on riittänyt. Muutama on valmentautunut myös Keski-Suomen aluerenkaassa.

Kilpailujen ja valmennusten ohella Kopse on kunnostautunut myös kilpailujen järjestäjänä. Toukokuussa 2008 Kopse oli mukana puuhamassa alue- kansallisia kouluratsastuskilpailuja Korpilahdelle yhteistyössä Korpilahden Ratsastajien ja Jyvässeudun Ratsukoiden kanssa. Kilpailut vaativat kuukausien huolellista valmistelua sekä uurastusta kilpailupäivinä. Kaikki sujui hienosti ja kilpailujen tuotto käytettiin Kopseessa omien kouluaitojen hankintaan.

 

Seuran talous ja jäsenmäärän kehitys

Kuhmoisten Kopse on saanut toimintaansa tukea Kuhmoisten kunnalta. Lisäksi seura on rahoittanut toimintaansa jäsenmaksujen ohella seuratuotteiden myynnillä sekä erilaisten tapahtumien järjestämisellä. Metsän kulotukset ja joulukuusimyynti ovat myös kuuluneet varainhankintatapoihin. Seura käyttää vuosittain rahaa ruusukkeisiin, lehti-ilmoituksiin ja pikkujouluihin sekä erinäisiin evästarjoiluihin retkillä ja vaelluksilla. Seura avustaa valmennuksissa käyviä ratsukoita pienellä summalla valmennustuntia kohden.

Jäsenmäärä on nousut tasaisesti vuosien varrella. Kuhmoislaisten lisäksi jäseniä on paljon muista kunnista, Padasjoelta, Jämsästä, jopa Tampereelta ja Helsingistä. Kuhmoisten kesäasukkaiden hevosharrastajat ovat kotiutuneet pieneen harrastajaseuraan mainiosti.

 

Jäsenmäärän kehitys

1994:26 jäsentä, joista kaksi seniorijäseniä
1995:28 jäsentä
1996:40 jäsentä
1997:37 jäsentä
1998:42 jäsentä
1999:49 jäsentä
2000:49 jäsentä
2001:55 jäsentä
2003:69 jäsentä
2004:70 jäsentä
2005: 
2006: 
2007:85 jäsentä
2008:87 jäsentä

 

Perinteiset leikkimieliset 5-ottelut

Seuran perustamisvuodesta lähtien on vuosittain järjestetty "perinteiset leikkimieliset 5-ottelut". Lajeina on ollut mm. ratsastusta, tikan-, saappaan- tai hevosenkengän heittoa, pukkitappelua, puuhun kiipeämistä, maastojuoksua ja vedenkantoa. Väliin saapas osuu oikeaan suuntaan, väliin ei… Onneksi ratsastukset ovat sujuneet maltilla. Vuosien varrella kilpailuja on käyty Lahtisilla Papinsaaressa sekä Sihton Elinalla Konnussa ja myöhempinä vuosina Punalantien varressa. Alussa kaikki kilpailivat samassa sarjassa, mutta sittemmin on joinakin vuosina järjestetty erikseen junioreiden ja senioreiden sarjat.

 

Hevoslystit

Talviset hevoslystit järjestettiin ensimmäistä kertaa helmikuussa 1995 yhteistyössä 4H - kerhon ja koiraharrastajien kanssa paloasemalla. Räntäsateessa harrastettiin rekiajelua, talutusratsastusta ja hiihtoratsastusta. Kaikenkarvaisia koiria esiteltiin näyttelyssä ja puffetista sai ostaa virvokkeita ynnä muuta kivaa. Arpajaiset olivat myös ohjelmassa. Toisena vuonna järjestettiin myös dia- ja videoesityksiä ja 1997 oli ensimmäistä kertaa mukana ”heppateatteria": Sade Hiidenkarin ohjaama, käsikirjoittama ja lavastama hevoskuvaelma " Talvi ja kevät".

Hevosnäytelmä tuli Talvisiin Hevoslysteihin jäädäkseen ja vuosien varrella näytelmiä ovat olleet "Prinsessa ja lohikäärme" (Sade Hiidenkari, 1998), " Tyttö ja siivekäs hevonen" (Sade Hiidenkari 1999), 2000 myrskyisässä talvisäässä esitettiin Miia Lahtisen ohjaama ja käsikirjoittama näytelmä, jossa ponityttö vaihtaa Typsi-ponin mopoon, ja kuinkas sitten käykään… Vuonna 2001 leikittiin talvilystinäytelmässä inkkaria ja länkkäriä. Miia Lahtisen ohjaus ja käsikirjoitus. Mielikuvitukselliset näytelmät seurasivat toisiaan: "Satumetsän poni" (Miia Lahtinen 2002), "Talvisirkus"- kuvaelma (Sade Hiidenkari 2003) ja "Hirmuinen lumimies" (Miia Lahtinen 2004). Miian kynästä olivat lähtöisin seuraavatkin näytelmät. Vuonna 2005 ilkeät maahiset yrittivät estää prinsessaa löytämästä isäänsä, ”Toivomuslähde” antoi eskimotytölle ystäväksi ponin sijasta pingviinin 2006, ”Tarulaakson turnajaiset” käytiin 2007 ja 2008 ”Poni etsii isäänsä”. Vuonna 2009 talven Sininen keiju piilotti auringon kesän keijuilta, mutta päästi sen takaisin loistamaan tajuttuaan omaavansa parhaan ystävän omassa hevosessaan.

Hevosnäytelmän ohella koiranäyttely on ollut yksi Hevoslystien vetonauloista, vuonna 2009 koiria ilmoitettiin näyttelyyn jopa 22. Oli siinä hännänhuisketta kerrakseen ja pientä haukuntaakin, ystävällismielistä toki. Rekiajelu on toteutettu aina lumitilanteen salliessa, talutusratsastus on pysynyt kestosuosikkina ja kahvion puoli vetää aina hyvin. Parituntinen hevostapahtuma aivan kylän keskustassa vierähtää nopeasti.